Proxima biedt ondersteuning thuis in laatste levensfase

De vrijwilligers van Proxima zijn zowel ’s nachts als overdag inzetbaar om tijd, aandacht en ondersteuning te geven. Zij kunnen bijvoorbeeld bij u waken, zodat familie kan slapen en er de volgende dag weer kan zijn. Maar ook overdag een paar uur ondersteunen. Deze vrijwilligers komen bij u aan huis en staan voor u klaar in uw eigen, vertrouwde omgeving. Wij kunnen op dit moment vaak twee keer per week ondersteunen.

Alle vrijwilligers zijn opgeleid om deze bijzondere taak te verrichten en werken nauw samen met professionals uit de zorg. U bent bij hen in goede handen! Proxima Terminale Zorg Hospice & Thuis beschikt over ervaren coördinatoren. Zij zijn verantwoordelijk voor het werk van de vrijwilligers en begeleiden hen in hun taak.

Wij bieden ondersteuning in de gemeenten:
Nieuwegein, Houten, Bunnik, Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater, Amersfoort, Leusden, Vianen (vanaf 2018) en bijbehorende kernen

Het onderstaande verhaal geeft u wellicht een idee hoe thuis ondersteuning kan werken:


Zachte aanraking verlicht de pijn in de nacht

Een tengere, vriendelijk uitziende vrouw van indonesische afkomst ligt op bed in de huiskamer. Ze is ernstig ziek. Ik ben op huisbezoek om te bespreken hoe we vanuit Proxima met onze vrijwilligers ’s nachts kunnen ondersteunen. Mevrouw vraagt of we zachtjes willen praten, af en toe vallen haar ogen dicht. Ze is begonnen aan het laatste stukje van haar leven, er heerst een liefdevolle en rustige sfeer in het huis.

De volgende nacht waakt één van onze vrijwilligers bij mevrouw. Ze is onrustig en heeft pijn aan haar benen. De vrijwilliger geeft haar wat te drinken,verlicht de pijn door haar benen zachtjes aan te raken en ondersteunt bij het geven van de klaargezette medicatie. Uiteindelijk valt mevrouw in slaap.Om zeven uur ’s ochtends komt meneer uit bed en gaat onze vrijwilliger naar huis. Meneer heeft goed geslapen en kan de dag hopelijk weer aan. Al was het alleen maar om dichtbij zijn lieve vrouw te zijn.

De landelijke VPTZ heeft een filmpje gemaakt over het werk van de vrijwilliger.

Zie hier.